Rennend stilstaan


Denk maar niet dat een stukje rennen op een met asfalt bekleed fietspad nog mainstream is. Als je wil kun je elkaar al rennend met kleurstof bekogelen, je kunt rennend zeecontainers beklimmen, rennend rivieren oversteken, ga maar door. En je kunt al rennend herdenken. Dit laatste deed ik op een hemelvaartsavond in Rotterdam. Het feit dat ik op dezelfde dag ook een snelle tijd wilde neerzetten tijdens een ander evenement nam ik voor lief. Die avond stond de zogenaamde Brandgrensrun op het programma en die was tenslotte ‘gewoon voor de leuk’, zonder tijdregistratie.

En daar begon iets te knagen. ‘Gewoon voor de leuk’ was het natuurlijk niet toen de bommen uit de lucht kwamen vallen in 1940. Dus hoe was het mogelijk dat ruim vierduizend hardlopers zich met brede glimlach verzamelden bij de Laurenskerk, zich opmakend voor een avondje herdenken? Ik was één van hen. Geen seconde had ik getwijfeld toen ik hoorde over dit initiatief. Rotterdam ademt geschiedenis en ik snuif die nu eenmaal graag op. Al eerder liep ik te voet langs de brandgrens, gewapend met een kaart en boekje met verhalen. Verhalen over de huizen langs de grens en over de pogingen om de verwoeste stad weer op te bouwen in de jaren erna. Te midden van duizenden in hardloopkleding gestoken renners vroeg ik me af waar zij aan dachten. Wat had zo’n meute renners te maken met het bombardement? Maar misschien vergiste ik me wel en hadden zij allen hun eigen reden om mee te lopen.

De 82-jarige Joop had een reden. Deze snelste opa van Rotterdam maakte het bombardement van dichtbij mee. Gezegend met een stel snelle benen zou hij mee gaan lopen achter de 13 km/u pacers aan. Joop: “Ik vind het een heel mooi iets. Ik heb dat toch meegemaakt en nu ga ik het lopen. En de lampjes branden allemaal. Ik vind dat uniek.” IJzersterke argumenten. Niks tegen in te brengen. Ik realiseerde me dat de redenen voor deelname aan deze herdenking misschien wel van ondergeschikt belang waren. Zonder de grote gemene deler, onze fascinatie voor hardlopen, zouden we hier niet staan. Krijg het maar eens voor elkaar, vierduizend mensen met leeftijden van 18 tot 84 jaar optrommelen voor een herdenking. Of voor een les geschiedenis, een moment van bewustwording, een doordeweekse training of ‘gewoon voor de leuk’.

Goed. Terug naar de Binnenrotte. The Last Post schalde uit een trompet. De enthousiast kakelende en heen en weer deinzende menigte was in één klap muisstil. Ik keek om me heen en zag de gebouwen om me heen; allemaal een andere architectuur, modern. In de verte het silhouet van de Willemsbrug. Midden in dit stukje nieuw Rotterdam stond de Laurenskerk. Ik zag de bekende foto voor me van de gebombardeerde stad. Helemaal plat, behalve die ene kerk. Na een minuut denderden de klokken van de nog intacte kerk over het plein. De mensenmassa vertrok en meanderde door de oude en nieuwe stad, langs de rood verlichte brandgrenslogo’s, verstopt tussen de stoeptegels. Zelden maakte ik zulke warme aanmoedigingen mee. “Jullie zijn helden!”, hoorde ik zelfs. Die begreep ik niet helemaal. Misschien was dat wel bedoeld voor de brandweerwagens die we volgden? Een held voelde ik me wel toen ik finishte, vooral vanwege Lee Towers die me door een speaker toezong dat ik niet alleen liep. Eén vraag maakte definitief een einde aan het geknaag aan mijn geweten. Die werd me naderhand gesteld door mensen aan wie ik dit verhaal vertelde, maar werd ook hardop gesteld tijdens de loop: zíé je nu ook die grens tussen oude en nieuwe bebouwing? Het antwoord is ja. En dat is fascinerend. Daarom zal een deel van die vierduizend lopers bij een volgend bezoek aan Rotterdam even om zich heen kijken en denken: hier gebeurde ooit iets vreselijks. Het zal ook denken: wat heb ik hier toch fijn gelopen. En zo gaan rennen en stilstaan uiteindelijk toch echt hand in hand.

Deze column verscheen op de website van Prorun: http://www.prorun.nl/borntorun/32074/rennend-stilstaan/

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now