Gevoelige data


Vandaag vertrek ik naar Parijs. In mijn koffer zitten natuurlijk mijn hardloopschoenen. Maar ook mijn laptop, met daarop een presentatie. Op één van de sheets staat een screenshot van mijn hardloopkilometers in 2015 en van de badge die ik pas ontving voor a pretty fast 5k.

Badges, bekertjes, segmenten, het zijn maar een paar voorbeelden van beloningen die je kunt krijgen voor een rondje hardlopen. Een continue honger naar data lijkt de hardloper in zijn greep te hebben. Ook ik hang mijn horloge aan de computer na een loopje. Mijn hart maakt een sprongetje als ik na het uploaden een bekertje zie verschijnen op het beeldscherm. Een typisch voorbeeld van computer-tailored feedback: mijn data werd niet alleen geregistreerd, maar ook geïnterpreteerd en verwerkt in een op maat gesneden boodschap. En die boodschap is vaak positief en motiverend.

Laten dit nu precies de ingrediënten zijn van effectieve gezondheidsvoorlichting. Door middel van computer-tailoring krijgen gezonde mensen op basis van hun gemeten eet- en beweeggedrag een online advies op maat. Ik onderzocht de effecten van deze websites en vond dat op die manier feedback geven mensen gezonder laat leven. Sterker nog, ze worden er ook echt gezonder van. En daarom mag ik er een praatje over houden op les Journées de la Prevention, een congres waar zal worden gepraat over het voorkómen van ziektes. En hoe kan ik zo’n presentatie beter beginnen met mijzelf als voorbeeld?

Toch ben ik niet helemaal eerlijk. Pas geleden gebeurde het ondenkbare. Ik zal het maar niet vertellen tijdens het congres. Ik ging een wedstrijd lopen en vergat mijn horloge én de chip die mijn tijd zou registreren. Paniek. Wat te doen? Ik moest me neerleggen bij het feit dat deze kilometers niet zouden worden geregistreerd. Ik startte en maakte kennis met het meest geavanceerde sensorenpakket dat er bestaat. Mijn snelle, onregelmatige ademhaling vertelde me dat ik te snel was gestart. Mijn gevoel zei me dat ik na een paar kilometers precies mijn beoogde wedstrijdtempo liep. Alles klopte, zag ik later aan mijn tijd op de klok bij de finish.

In de Franse hoofdstad zal ik trouw blijven aan het paradigma ‘meten is weten’. Hoe meer computer-tailored feedback, hoe beter. Alhoewel wát, hoe en voor wie dit het beste werkt nog onbeantwoorde vragen zijn. Op hardloopvlak durf ik af te wijken. Strijdend tegen de heersende datahonger roep ik hardlopers op om zo nu en dan te navigeren naar zonnewijzereiland. Loop op gevoel. Dát is pas rocket science, want niks zo betrouwbaar als je eigen lichaam.

Deze column verscheen op de website van Prorun: http://www.prorun.nl/borntorun/gevoelige-data/

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now