Lopen met gezond verstand


Lopen is gezond. Dat zeggen de resultaten van een studie die is uitgevoerd door in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Dat lijkt misschien een open deur. Toch laait de discussie hierover regelmatig op. Erben Wennemars moest na zijn eerste marathon in een rolstoel worden voortbewogen en zei: “Nooit meer!”. Regelmatig zie ik zwalkende lopers achterin het deelnemersveld van een marathon, en denk: dit kan toch niet gezond zijn?

Toch, je wordt gezonder door hardlopen. Tenminste, als je net begint met hardlopen en langzaam het volume en intensiteit van je trainingen opbouwt. Dat is de conclusie van Luiz Carlos Hespanhol en zijn collega’s, die staat beschreven in hun in juli verschenen artikel. Na een jaar trainen zagen zij het gewicht, de rusthartslag, en de concentratie vetten in het bloed dalen. De opname van zuurstof (VO2max) en het HDL (‘goed’) cholesterol stegen. En hoe langer de trainingsduur, hoe groter de effecten.

Een mooie en stevige conclusie. Dit is namelijk niet zomaar een studie. Alle gepubliceerde onderzoeksresultaten over dit onderwerp vanaf 1980 zijn hiervoor doorgespit. Data van 35 studies werden samengevoegd en geanalyseerd. Als je op basis daarvan iets concludeert, geldt dat als het hoogst haalbare niveau van bewijs. Wel jammer voor de dames, want in de 35 studies deden vooral mannen mee.

Wat heb ik hieraan, zul je nu denken? Misschien weinig, want je loopt waarschijnlijk al een tijdje hard. Maar trek gerust die bankhangers uit hun zitkuil en stuur ze met een opbouwschema op pad. Je hebt nu een legitieme reden. Inactiviteit is een van de belangrijkste risicofactoren van een hele reeks nare ziekten. En als je die kunt voorkomen met een fijn stukje rennen, waarom niet?

Wat je overigens na dat opbouwen het beste kunt doen blijft een vraagteken. Rustig verder opbouwen klinkt logisch. Voor Erben had dit waarschijnlijk iets uitgemaakt. Na zijn laatste marathon in april gaf hij toe: “Ik moet vaker méér rustige kilometers maken.” Of hij gezond is weet ik niet, maar een gezond verstand krijgt hij zo langzamerhand wel.

Deze column verscheen op de website van Prorun: http://www.prorun.nl/gezondheid/32154/lopen-met-gezond-verstand/

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now